Skôr ako začneme: nahliadnite do spracovania vašich osobných údajov

Ak navštívite stránku, ktorá zapisuje cookies, v počítači sa vám vytvorí malý textový súbor, ktorý sa uloží vo vašom prehliadači. Ak rovnakú stránku navštívite nabudúce, pripojíte sa vďaka nemu na web rýchlejšie. Náš web vám ponúkne relevantné informácie a bude sa vám pracovať jednoduchšie.

Súbory cookies používame najmä na anonymnú analýzu návštevnosti a vylepšovanie našich web stránok. Ak si nastavíte blokovanie zápisu cookies do vášho prehliadača, je možné, že web sa spomalí a niektoré jeho časti nemusia fungovať úplne korektne. Viac info k spracúvaniu cookies.

19. apríla 2024
Meniny má Jela

Pripravuje sa zber odpadu z kuchyne

Pripravuje sa zber odpadu z kuchyne

Zber kuchynského bioodpadu je Bratislava povinná zaviesť najneskôr k 1. januáru 2023, preto sa mesto rozhodlo jednotlivé mestské časti zapájať postupne. Hlavné mesto v spolupráci so spoločnosťou Odvoz a likvidácia odpadu a.s. (OLO) bude zavádzať zber kuchynského bioodpadu v našej mestskej časti od 25. apríla. Distribúcia košíkov, vreciek na kuchynský bioodpad a informačného letáka prebehne od 5. do 23. apríla.

Cieľom opatrenia je znížiť, ideálne odstrániť kuchynský bioodpad zo zmesového komunálneho odpadu - ten tvorí 20 – 25 % objemu čiernych zberných nádob. Spolu so záhradným odpadom je to až 45 % komunálneho odpadu.

Z údajov z roku 2020 vyplýva, že jeden obyvateľ Bratislavy vyprodukuje v priemere až 120 kilogramov bioodpadu z kuchyne. Aktuálne ide v Bratislave o takmer 60-tisíc ton kuchynského odpadu ročne. Pri skládkovaní, ktoré sa praktizuje na 80 % územia Slovenska, je takýto bioodpad najväčším tvorcom skleníkových plynov a znečisťovateľom povrchových a podzemných vôd, pôdy či ovzdušia.

V Bratislave sa síce bioodpad môže energeticky zhodnocovať, ale namiesto toho, aby sa táto cenná organická hmota spálila a vyrobila sa z nej elektrická energia, teplo i emisie, zhodnotí sa v kompostárni a ako organické hnojivo sa vráti naspäť do pôdy. Triedením kuchynského bioodpadu znižujeme objem umelých hnojív na našich poliach a podporujeme rozvoj cirkulárnej ekonomiky – odpad používame ako zdroj. Preto je dôležité, aby sa zapojil každý jeden z nás.

Mesto Bratislava plánuje v roku 2024 aj vybudovanie vlastného zariadenia na zhodnocovanie, mestskej kompostárne, ktorá nám pomôže efektívne a ekologicky nakladať s kuchynským bioodpadom. Najmodernejšia a najväčšia kompostáreň na Slovensku by mala vzniknúť v mestskej časti Podunajské Biskupice v lokalite Vlčie hrdlo a kompost z nej sa bude dať využiť v mestských parkoch, komunitných záhradách a sadoch ako podpora výsadby zelene.

Čo pre obyvateľov Dúbravky znamená zavedenie triedeného zberu kuchynského odpadu?

Na zabezpečenie komfortného zberu kuchynského bioodpadu bude každej domácnosti v našej mestskej časti dodaný 10 l odvetrávací kuchynský košík a 150 ks kompostovateľných vreciek.

V rodinných domoch pribudnú 20 l hnedé zberné nádoby na kuchynský odpad. Tie budú vyvážané podľa harmonogramu v intervale 2x do týždňa od začiatku marca do konca novembra a 1x týždenne od začiatku decembra do konca februára. Zber teda bude prebiehať po celý rok. Záhradný odpad bude z rodinných domov vyvážaný sezónne od marca do novembra 1x za dva týždne, tak ako doteraz.

V blízkosti bytových domov pribudnú 120 l a 240 l nádoby na triedenie kuchynského odpadu.

Náklady na zber kuchynského bioodpadu z bytových a rodinných domov sú súčasťou miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady.

Distribúciu nádob spolu s potrebnými informáciami zabezpečí spoločnosť OLO v spolupráci s Magistrátom hlavného mesta SR Bratislavy a mestskou časťou Bratislava-Dúbravka. Distribúcia bude prebiehať od v presne stanovených termínoch. Všetky dôležité informácie, harmonogram distribúcie zberných košíkov a zberných nádob bude zverejnený na webových stránkach www.dubravka.sk a na www.olo.sk/kbro. Zber kuchynského bioodpadu v Dúbravke začne spoločnosť OLO realizovať od 25. apríla.

Bližšie informácie o zavádzaní zberu kuchynského bioodpadu v Bratislave nájdete na www.olo.sk/kbro.

Ako kombinovať zber kuchynského bioodpadu a domáce kompostovanie?

Obe metódy sa efektívne dopĺňajú, čím je možné zabezpečiť zhodnotenie čo najväčšieho množstva potravinového odpadu. Odpad z ovocia a zeleniny je možné kompostovať doma, podobne ako kvety, štiepky, piliny, pokosenú trávu, malé kusy konárov, lístie, burinu. Pozor! Mäso, ryby a mliečne výrobky spolu s akýmkoľvek vareným jedlom môžete uložiť do zberu kuchynského odpadu, no nemali by ste ich kompostovať doma. Bežný domáci kompostér, ktorý je umiestnený na záhrade, ich nedokáže plnohodnotne spracovať.




Dátum zverejnenia: 17.02.2022
Dátum poslednej aktualizácie: 17.02.2022



Späť na Podujatia

Kde nás nájdete:

Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Dúbravka
Žatevná 2
844 02 Bratislava

Úradné hodiny

Pondelok
08:00 – 12:00
13:00 – 17:00
Streda
08:00 – 12:00
13:00 – 16:00
Štvrtok
13:00 – 16:00